Hypnotherapie - Therapeutische Hypnose

Bij hypnotherapie wordt je in een lichte hypnose gebracht, maar je blijft wel bij bewustzijn.Je zal ook niks tegen je zin doen. In hypnose is ben je meer ontvankelijk voor suggesties en verandering en is de mentale weerstand zeer klein. Hierdoor is het mogelijk om de beleving van emoties te ontladen, om gedrag en patronen te veranderen en om genezing in gang te zetten. Hypnose helpt je om je te ontspannen en meer inzicht te krijgen. Er zijn verschillende vormen zoals de klassieke hypnotherapie, de moderne hypnotherapie of de integratieve hypnotherapie. In onze praktijk worden voornamelijk toepassingen en technieken gebruikt uit de moderne hypnotherapie.

Therapeutische hypnose is geen showhypnose

Onder deskundige begeleiding krijg je meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen waardevolle vermogens in het systeem van de geest en het lichaam beter worden aangesproken. Denk bijvoorbeeld aan het goed omgaan met emoties, en het benutten van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. Wanneer je goed gemotiveerd bent en jezelf open stelt voor verandering, worden vaak al op korte termijn positieve resultaten bereikt. Dit is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.

Het blijkt uit de vragen die vaak worden gesteld dat er veel onduidelijkheid en ook nieuwsgierigheid bestaat over deze hypnotherapie. Soms bestaat er zelfs onzekerheid en angst over hypnose, en worden voorbeelden aangehaald van rare of griezelige toestanden. Dan gaat het er vooral om iets geks mee te maken in een show waar iedereen om kan lachen. Maar therapeutische hypnose heeft niets te maken met toneelhypnose. En de inzet van hypnose heeft uitsluitend een therapeutisch doel. De psycholoog werkt met verbeelding en zelfsuggestie in een rustige, kalme toestand, met het accent op reflectie en communicatie.

Moderne hypnotherapie

In de praktijk wordt voornamelijk gewerkt met toepassingen en technieken uit de moderne hypnotherapie. Moderne hypnotherapie is immers niet te vergelijken met de klassieke hypnotherapie, waarbij je in een hele diepe trance gaat en je weinig herinnert van wat er gebeurt tijdens de sessie. Moderne hypnotherapie maakt gebruik van een lichte trance. Hierbij wordt een combinatie van ontspanning en gerichte aandacht gebruikt die je kunt vergelijken met dagdromen.

Luisteren naar onbewuste gevoelens en overtuigingen
Je leert luisteren naar je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor doe je nieuwe inzichten over jezelf op die je kunt toepassen in je dagelijks leven. De therapeutische hypnose helpt je om jezelf als het ware te Ďherprogrammerení. Daarnaast wordt therapeutische hypnose gebruikt om andere therapievormen te versterken. Omdat je dichter bij jezelf komt wordt het effect van andere therapieŽn vergroot. Contra-indicatie voor hypnotherapie zijn psychopathologie en psychose.

Regressietherapie is een vaak gebruikte aanvullende methode in de hypnotherapie. Regressietherapie is een vorm van psychotherapie, waarin er gebruik wordt gemaakt van trance en waarin ervan uit wordt gegaan dat alle problemen ooit ergens in het verleden, tijdens een ervaring, ontstaan zijn - of de optelsom zijn van meerdere ervaringen - en dat deze zich op mentaal, emotioneel, lichamelijk en/of spiritueel vlak negatief uiten in de vorm van reacties en klachten. Meer over Regressietherapie.